Waarom kiezen voor het content management systeem (CMS) WordPress en niet voor bijvoorbeeld Joomla of Drupal? Een terechte vraag die een uitgebreide uitleg verdiend. WordPress is in 2013 opgericht en volledig gratis te downloaden. WordPress is open source en dus toegankelijk voor iedere enthousiaste programmeur. Dit geeft als voordeel dat een website op maat ingericht of uitgebreid kan worden. Inmiddels draait tussen de 25% – 30% van de websites wereldwijd op WordPress.

WordPress is van nature een blog. Er bestaan dan ook nog steeds vooroordelen over WordPress. Het zou namelijk niet geschikt zou zijn voor de zakelijke markt. Deze vooroordelen zijn achterhaald. WordPress biedt namelijk veel meer dan een blog. WordPress is koploper op het gebied van content management systemen. WordPress heeft niet voor niets de meeste gebruikers wereldwijd. Grotere bedrijven als bijvoorbeeld NOS, Omroep GLD, Mercedes Benz, The Rolling Stones, Playstation, Samsung en Microsoft maken gebruik van WordPress.

Het dashboard

De back-end van WordPress is het dashboard. Hier kan de volledige website beheerd worden. WordPress is gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en door een ieder (in het Nederlands) te onderhouden. Hiervoor is geen uitgebreide studie nodig. Het opbouwen van een WordPress website vergt wel enige kennis en kunde. Er moeten namelijk wat bestanden worden aangepast of opgemaakt. Basis kennis van PHP, Databases, HTML, SSL is dan ook een must. Maar wees gerust ook dit is prima te leren.

Het dashboard (beheermenu) van WordPress

De mogelijkheden

Standaard zit er bij de installatie van WordPress meerdere gratis themes (vormgeving). Afhankelijk van jouw wensen kun je kiezen voor een gratis of betaalde theme. Deze theme zorgt namelijk voor een basis lay-out van je website. Vervolgens kun je deze volledig in jouw huisstijl inkleuren en optimaliseren. De content (inhoud) van de pagina’s staan hier nog los van.

Twee lay-out voorbeelden

Daarnaast kun je WordPress uitbreiden met de zo genoemde plugins (scripts). Hiermee maak je een website op maat. Denk bijvoorbeeld aan SEO optimalisatie, beveiliging, openingstijden vermeldingen, contactpagina’s of een bestelsysteem module voor webwinkels. Veel van deze plugins zijn gratis. Wil je een unieke of uitgebreide aanpassing kom je toch snel uit bij de betaalde plugins. Voor deze betaalde plugins of theme’s zijn websites als envato.com opgericht. Hier komen ontwikkelaars en webdesigners samen.

SEO en Google

De technische opbouw van WordPress geeft een razendsnelle laadtijd. Dit in combinatie met de juiste search engine optimization (SEO) instelling zorgt voor een hoge ranking in Google. De ervaring is dan ook dat Google geen problemen heeft met het indexeren van de WordPress websites. Door een goede verhouding tussen de content (inhoud) van de pagina en SEO instellingen haal je het maximale uit je website.

Een valkuil is de hoeveelheid plugins die worden geïnstalleerd. Hierdoor gaat de laadtijd van de website achteruit en heb je meer risico op storingen.

Onderhoud en updates

Geen ingewikkelde uploads of aanpassingen in scripts. Met een druk op de knop is je website helemaal up-to-date. Regelmatig komen er nieuwe updates uit voor WordPress. Dit zijn innovatieve en veiligheid updates. Hiermee worden zwakheden in de codes gefixt (gedicht) en vernieuwingen toegevoegd om WordPress nog gebruiksvriendelijker te maken. Naast deze update’s is het ook belangrijk om regelmatig de Theme en Plugins te updaten. Wanneer plugins verouderd zijn of zwakheden vertonen zorgt dit namelijk voor storingen en een risico om gehackt te worden. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt. Daarom is het erg belangrijk om regelmatig een update doen. Echter bestaat er een risico dat er na het updaten van de plugins een conflict ontstaat tussen bepaalde scripts. Dit risico is erg groot wanneer er meerdere (veel) plugins van verschillende ontwikkelaars zijn geïnstalleerd. Echter is dit niet te voorkomen maar met de juiste kennis te verhelpen.

Samenvatting

Uiteraard blijven er voor- en tegenstanders van WordPress. Na jaren ervaring met verschillende content management systemen blijft Wordpres een koploper. Het gebruiksgemak, de hoeveelheid mogelijkheden, de eenvoud en ontwikkeling stijgen hierbij met kop en schouders boven de andere content management systemen uit. Daarnaast is het systeem eenvoudig door iedereen te gebruiken.

We mogen ook niet vergeten dat dit alles volledig gratis is. Uiteraard afhankelijk van de uitbreidingen die jij op je website wilt hebben. Maar in basis heb je alleen een server/host en domeinnaam nodig voor het bouwen van basic een website.