Je woorden kracht bijzetten met een afbeelding of het verfraaien van je website met mooie plaatjes? Iedereen doet het, maar mag dit zomaar? In de meeste gevallen wordt Google afbeeldingen geopend en zoekt men naar een afbeelding om deze vervolgens te gebruiken op websites, flyers, posters of social media.

Het delen of gebruiken van afbeeldingen zonder toestemming van de auteur kan je duur te komen staan. Wees ervan bewust dat er in de meeste gevallen sprake is van auteursrecht. Dit is in veel gevallen niet direct zichtbaar. De auteur kan jou aansprakelijk stellen voor het gebruiken van de afbeelding. Wanneer je denkt dat een vermelding van de auteur voldoende is, blijkt dat in de praktijk ook wel eens anders.

Voorkom gedoe, hoge kosten of rechtszaken en verkrijg je afbeeldingen op een eerlijke manier. Er zijn drie mogelijkheden om afbeeldingen te gebruiken.

    1. Maak zelf foto’s.
    2. Betaal voor de rechten van de afbeelding (royalty-free).
    3. Gebruik rechtenvrije afbeeldingen.

Royalty-Free afbeeldingen

Hiermee kunnen de rechten van een afbeelding worden gekocht. Dit is in de meeste gevallen een eenmalig bedrag. Dit bedrag verschilt van de grootte en kwaliteit van de afbeelding. De maker van deze afbeelding behoudt op deze manier zijn auteursrecht. Echter is deze afbeelding wel door iedereen te bestellen. Wanneer je de volledige rechten van een afbeelding wilt hebben moet je vaak diep in de buidel tasten. Opzoek naar een Royalty-Free afbeelding? Kijk dan eens op de websites; 123rf.com, istockphoto.com of shutterstock.com

Rechtenvrije afbeeldingen

Het gebruiken van rechtenvrije afbeeldingen is de makkelijkste en goedkoopste oplossing. Het is wel van belang dat je voldoet aan de eisen die de auteur stelt. Mogelijk vraagt de auteur om een naamsvermelding (BY) of mag de afbeelding niet bewerkt worden (ND). Dit zijn Creative Commons. Een aantal websites waar rechtenvrije afbeeldingen gedownload kunnen worden.

Het is altijd verstandig om in je Disclaimer of Privacy Policy te vermelden hoe je aan je afbeeldingen bent gekomen.