Hoe herken ik Phishing E-mails? (Voorbeeld een valse ICS Visa e-mail)

Het is algemeen bekend dat er veel valse e-mails worden verstuurd door oplichters. Echter zijn deze soms zo moeilijk te onderscheiden van de oorspronkelijke aanbieder dat het niet beschamend is dat u hierin trapt. U wordt namelijk via een simpele hyperlink of bijlage in de e-mail doorgestuurd naar een website die vaak sprekend op de echte aanbieder lijkt. Dit kunt u voor zijn! Hoe? Lees vooral even verder.

Ries kreeg een e-mail in handen die afkomstig zou zijn van (ICS) International Card Services. ICS geeft onder andere Visa en MasterCard uit. Echter heeft deze gebruiker geen van deze creditcards. Aan de hand van deze e-mail een uitleg hoe u deze e-mails kunt onderscheppen. Het belangrijkste begint bij u. Neem de tijd als u e-mails opent en beantwoord. Doordat wij mensen vaak snel even onze e-mail controleren bent u kwetsbaar voor deze vorm van phishing (oplichterij/fraude).

In deze ICS e-mail is bovenin de verzend- en ontvang-balk de naam van de ontvanger bij de herkomst te lezen. Dit zou betekenen dat de ontvanger zich zelf gemaild moet hebben. Hier zou namelijk de naam van het bedrijf moeten staan. Dit is natuurlijk al wat verdacht. Door op deze naam te gaan staan met de muis (in sommige gevallen klikken), wordt het e-mailadres zichtbaar. Dit e-mailadres bestaat uit een reeks van verschillende tekens. Dit is dus het eerste signaal dat dit een valse e-mail betreft.

In deze e-mail wordt gevraagd om de creditcardrekening een update te geven. De inhoud van de tekst komt onsamenhangend over of staat in slecht Nederlands/Engels geschreven. Dit is het tweede signaal voor een valse e-mail.

De update kan worden uitgevoerd door op de blauwe link (KLIK HIER) te klikken. Wanneer u dit heeft gedaan wordt men doorgestuurd naar de website uit van ICScards. Althans dat denkt u. Echter is dit een website die volledig is nagemaakt en dus lijkt op de website van icscards.com. Wanneer de muis wordt stilgezet op deze blauwe link verschijnt er links onderin de browser van internet of het e-mailprogramma de URL code van deze hyperlink. Deze website URL bestaat uit veel verschillende tekens. Dit is het derde signaal van wantrouwen.

Stel voor.. U heeft de bovenste stappen niet opgemerkt. Dan heeft u de website geopend en krijgt u vertrouwen door het prachtige design van de website. Want deze is identiek aan de echte aanbieder. Echter is dit volledig nagemaakt. U logt in met uw bankgegevens en voor u het weet krijgt u een foutmelding in beeld met de tekst “storing, komt u later nog eens terug”. U denkt dat de website tijdelijk niet bereikbaar is en krijgt geen argwaan. In werkelijkheid heeft u al uw gegevens al doorgespeeld aan de boeven. Met alle gevolgen van dien. Er zijn oplichters die eerst een klein bedrag afschrijven om te kijken of het werkt en hoe alert u bent.

Deze methode is een erg slim en wordt dus ook veel gebruikt door oplichters. Ook gebruiken ze hiervoor onschuldige bedrijven als Jumbo of Albert Heijn. In deze e-mails verteld men dat u een prijs heeft gewonnen. In werkelijkheid proberen ze op dezelfde manier geld afhandig te maken. Ook bestaat er een methode waarmee er een programma wordt geïnstalleerd op uw computer om zo uw gegevens te achterhalen. Dit merkt u in de meeste gevallen niet. Dit programma wordt geactiveerde na het downloaden of openen van een bijlage. Installeer daarom altijd een goede virusscanner. Onderaan deze blog zit een foto van de Visa e-mail bijgevoegd. Oordeel zelf!

Hoe herken ik een valse e-mail?
• Controleer altijd de afzender;
• Banken vragen nooit persoonsgegevens via e-mail of telefoon;
• Slechte Nederlandse of Engels taal (Veel spelfouten) zijn verdacht;
• Controleer de link door met de muis erop te gaan staan (links onderin in de browser staat waar de link heen gaat);
• Controleer de link anders door te kopiëren en te plakken (rechter muisknop op de link);
• Twijfel je nog? Verwijder gewoon de e-mail.

Ik heb een valse e-mail wat nu?
• Open de link of bijlage niet;
• Link toch geopend? vul GEEN gegevens in en verlaat de website;
• Maak eventueel een printscreen van de e-mail;
• Breng het bedrijf op de hoogte;
• Verwijder de e-mail en markeer deze als ongewenst.

Tip: Controleer regelmatig je (creditcard)rekening(en) en let of afwijkende bedragen.

Blijf op de hoogte van de laatste valse e-mails:
http://www.opgelicht.nl/alerts//

Bekijk de valse e-mails van ICS
https://www.icscards.nl/anwb/klantenservice/veiligheid/voorbeelden-valse-berichten

phishing e-mail visa
2018-06-25T22:07:03+02:0011 februari 2015|Informatie|0 Reacties

Laat een reactie achter