We Google er flink op los. Wie doet het niet?! De meest gebruikte zoekmachines op het web. Google was in 2015 koploper met meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Ruim 90% maakte gebruik van de Google zoekmachine. Hiermee laten zij zoekmachines als Bing, Yahoo! en Ilse ver achter zich. We nemen Google als voorbeeld maar deze uitleg werkt ook op de andere zoekmachines.

Gevonden worden

Het is moeilijk in te schatten hoeveel websites er werkelijk bestaan. In Nederland aan de hand van de domeinnaam .nl, zijn er 6 Miljoen geregistreerde .nl domeinnamen, aldus SIDN (Domein registratie). Je wilt tussen al deze websites goed gevonden worden. Gelukkig bevatten niet alle websites dezelfde informatie. Hiermee hoef je alleen de strijd aan te gaan met je concurrenten. Het meer en deel van de internetgebruiker bekijkt alleen de eerste resultatenpagina van de zoekmachine. Het is dan ook belangrijk om jouw website zichtbaar te krijgen op de eerste pagina van Google. Uiteraard willen wij natuurlijk ook bovenaan de pagina verschijnen. Want dit is het eerste gedeelte wat internetgebruikers zien.

Hoe dan?

Het begint bij de basis. Zorg ervoor dat je website genoeg inhoud (content) heeft. Gebruik minimaal 5 pagina’s. Hierbij kun je denken aan de pagina Home, Over ons, Portfolio/Projecten, Contact, Privacy Policy. Twee of drie zinnen over jouw onderneming zijn onvoldoende. Een kort verhaaltje over een dienst of product heeft het meeste kans. In dit verhaal gebruik je woorden die betrekking hebben op jouw dienst. Deze woorden (keywords) worden door Google gevonden en je website wordt door de zoekmachine geïndexeerd. Echter betekend het dan nog niet dat je op de eerste pagina van Google staat.

Het is bij CMS websites eenvoudig om het maximale uit je SEO (Search Engine Optimization) te halen. Het installeren van een SEO plugin zorgt ervoor dat je website goed wordt geïndexeerd. Zo kun je bepalen welke informatie geïndexeerd mag worden en welke informatie niet. Vaak is dit nog onvoldoende om bovenin de eerste pagina te komen. Hiervoor is het verstandig om onder andere gebruik te maken van een SSL certificaat, Google Business (voorheen places) of social media.

Adverteren (Adwords en Adsense)

Google kent de mogelijkheid om nog meer bezoekers te krijgen door het plaatsen van advertenties. Ook geld verdienen is met Google mogelijk. Adverteren kan met Google Adwords. Wanneer je gebruik maakt van Adwords wordt jouw advertentie zichtbaar in de advertentiebalk van de Google zoekmachine, Youtube video’s of op websites die gebruik maken van Google Adsense. Uiteraard dien je hiervoor het een en ander te optimaliseren.

Wanneer je gebruik maakt van Adsense plaats je advertentie blokken op je website. Van iedere klik (op de advertentie) ontvang je een kleine vergoeding. Weet wel dat de persoon die jouw website bezoekt, hiermee jouw website verlaat. Daarnaast vinden de meeste mensen advertenties(reclame) storend.