Valse e-mails: Update ICS (Visa)

//Valse e-mails: Update ICS (Visa)

Het is algemeen bekend dat er veel valse e-mailtjes verstuurd worden door oplichters. Echter zijn ze soms zo moeilijk te onderscheiden van de oorspronkelijke aanbieder, dat het niet beschamend is dat je hierin trapt. Je wordt via een simpel linkje in de e-mail door gestuurd naar een website die vaak sprekend lijkt op het huidige bedrijf. Ik laat jullie zien hoe je dit voor kunt zijn!

Wij kregen een e-mail in handen die afkomstig moet zijn van (ICS) International Card Services. Zij geven onder andere Visa en MasterCard uit. Echter heeft deze gebruiker geen van deze creditcards. Dit gaf vraagtekens en hebben dan ook de email onderzocht. Bovenin de verzend/ontvangen-balk is te lezen dat dit e-mailtje afkomstig was van de ontvanger. Dat betekend dat deze email door de ontvanger gemaakt moet zijn en naar zichzelf gestuurd moet hebben. Dit geeft dus extra vraagtekens. In de e-mail wordt gevraagd om de creditcard rekening een update te geven, door te klikken op de blauwe link (KLIK HIER). Wanneer je dit doet, kom je op een website die in dit geval erg lijkt op die van icscards.com. Het geeft je vertrouwen terwijl in werkelijkheid de website en e-mail compleet na gemaakt zijn. Je logt nietsvermoedend in met je bankgegevens en krijgt vervolgens een fout melding. Inmiddels heb je de bank en inlog gegevens verzonden naar de oplichter en hiermee gaan zij dan aan de slag. Nu kunnen ze spullen bestellen op jouw naam of zelfs geld overschrijven. Er zijn oplichters die eerst een klein bedrag afschrijven om te kijken of het werkt en hoe alert je bent.

Dit is een erg slimme truc en wordt veel gebruikt door oplichters, dit omdat veel gebruikers niet door hebben dat dit niet echt is. De enige die een update kan uitvoeren zijn webmasters van in dit geval ICS. Wanneer zij een update doorvoeren zal je account automatisch veilig mee gaan naar het nieuwe systeem. Hooguit kan er bij het inloggen gevraagd worden om opnieuw akkoord te gaan met de algemene voorwaarden.

Waarom wordt een website geupdate?
Aanpassingen en updates zullen altijd door de ict/webmasters uitgevoerd worden. Zij zorgen ervoor dat de site en je account beter beschermd wordt tegen aanvallen van hackers en kwaadwillende. Een update hoeft niet alleen op veiligheid gericht te zijn. Dit kan ook wanneer ze de interface of lay-out gebruiksvriendelijker en overzichtelijker willen maken voor u.

Hoe herken ik een valse e-mail?
• Controleer altijd de afzender.
• Banken vragen nooit persoonsgegevens via e-mail
• Slecht Nederlands of veel spelfouten zijn verdacht
• Controleer de link door met de muis erop te gaan staan (links onderin in de browser staat waar de link heen gaat).
• Controleer de link anders door te kopiëren en te plakken.
• Twijfel je nog? Verwijder gewoon de e-mail!

Ik heb een nep e-mail wat nu?
• Open de link niet!
• Link toch geopend? vul geen gegevens in en verlaat de website.
• Maak eventueel een printscreen van de email.
• Breng de bank of andere instanties (politie) op de hoogte.
• Verwijder de e-mail!

Tip: Banken zullen nooit je pin of persoonlijke gegevens opvragen via e-mail of telefoon. Controleer regelmatig je (ceditcard)rekening(en) en let of afwijkende bedragen.

Blijf op de hoogte van de laatste valse e-mails:
http://www.opgelicht.nl/alerts//

Bekijk de valse emails van ICS
https://www.icscards.nl/anwb/klantenservice/veiligheid/voorbeelden-valse-berichten

<span class="sdata2" title="2017-09-17T18:59:19+00:00"></span> |Blog|